Effecten van beofening

Wat is het gevolg van tijdelijke uitdoving (nibanna) of ophouden (nirodha)?

 

Mettavihari heeft herhaaldelijk gezegd dat een moment van uitdoving, van wijsheid, van nibbana, de conditioneringen (Sangkarakhanda) van het waarnemende bewustzijn (viññana) telkens een klein beetje vernietigd. Het gevolg is dat bewustzijn steeds minder gaat gedragen zoals het geprogrammeerd is om te werken langs de kanalen van de zintuigen. Hierdoor ontstaat een verruiming van het bewustzijn voorbij de reikwijdte van de menselijke zintuigen. De identificatie met het eigen lichaam en geest wordt steeds minder waardoor als het ware de persoon bevrijd wordt van de eigen gevoelens, verlangen, emoties en gedachten. Innerlijke berusting en overgave aan heilzaam bestaan wordt een natuurlijke eigenschap in plaats van een beoogde norm. Aan de andere kant door vervaging van het eigen ego dringt het bewustzijn eerder door tot mededogen en medelevendheid met andere wezens. Liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, neutraliteit naar buiten toe – gelijkmoedigheid van binnen ontpoppen zich als de nieuwe eigenschappen van een nieuwe persoonlijkheid.

Wat zijn de voordelen van beoefening van vipassana?

De meditatie monnik AcharnThawee Baladhammo heeft een reeks van wereldse voordelen genoemd die verkregen kunnen worden door intensieve beoefening van vipassana, een aantal worden hier opgesomd:

  • Het verdrijft twijfel en angst over de existentie. Oorzaak en gevolg van het bestaan wordt begrepen waardoor de beoefenaar in alle omstandigheden tevreden en gelukkig blijft.
  • Het helpt de werking van bewustzijn te begrijpen en zou de geest in een onheilzame richting ontwikkelen kan het moeiteloos gecorrigeerd worden.
  • Een onbaatzuchtig eigenschap en levenshouding ontstaan waardoor de gemeenschap en de levende omgeving baat bij de beoefenaars aanwezigheid heeft.
  • Minder gevoelig voor veranderingen van de tijdgeest en mode grillen waardoor de kans dat de beoefenaar mee gesleurd wordt in onheilzame situaties klein blijft.
  • Tegenslagen worden makkelijk geaccepteerd als onderdeel van dit bestaan waardoor de ernst en pijn ook snel voorbij is.
  • Bevordert concentratie, analyse en memoreren.
  • Bevordert het lichamelijke en geestelijk gezondheid, door de kracht van een zuiver geest en zuiver geweten.
Advertentie

2 gedachtes over “Effecten van beofening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s