Vipassana

Traditionele Vipassana bhavana (meditatie) volgens het gebruik in de boeddhistische kloosters in Zuidoost Azië.

In tegenstelling tot doelstellingen van psychologische benaderingen zoals “mindfullness training”, “cognitieve therapie” enz. is het doel van vipassana niet om in deze wereld beter te kunnen functioneren, presteren en evenwicht te vinden, maar vipassana richt zich op de ontwikkeling van inzichten (ñana) in de ware aard van lichaam (rupa kaya) en geest (nama) zodat uiteindelijk wijsheid (pañña) bereikt wordt. Met andere woorden, door het onderzoeken van de aard van lichaam en geest wordt verlichting (boeddha) dan wel bevrijding (vimutti) bereikt. Traditionele Vipassana is een systematiek van oefeningen die bedoeld zijn om spiritueel te ontwikkelen, dwz. dat de beoefenaar voorbij de beperkingen van het waarnemende bewustzijn kan komen.

Spirituele ontwikkeling.

Wordt gedefinieerd als de groei van de geest voorbij de kenmerken van de eigen persoonlijkheid of zelfbeeld. Los gekomen van de eigen geestelijke beperkingen wordt wijsheid ontwikkeld. Wijsheid is echter geen rationele ontwikkeling maar een opsomming van empirische ervaringen van het lichaam en de geest met de ware aard het bestaan, opgedaan tijdens de langdurige en intensieve oefeningen. Dit zal uiteindelijk leiden tot het vermogen van het waarnemende bewustzijn om zich te bevrijden van zijn eigen werkzame geconditioneerdheid. Het bewustzijn zal dan in staat zijn om zichzelf  “uit te blussen” (nibanna).

img_20170223_133342.jpg

Wijsheid

Het bereiken van wijsheid wordt niet getoond door “wijze woorden” of een “evenwichtige” gedrag maar wordt vertolkt als een moment in de geest waarbij gedurende een bepaalde periode het waarnemende bewustzijn ophoudt te functioneren en overgenomen wordt door een staat van “bovenbewustzijn”. Het waarnemende bewustzijn heeft uit zichzelf gekozen om zijn  geconditioneerde toevlucht in de zintuigen op te geven en kiest voor het ophouden (nirodha). Deze manifestatie van wijsheid is tevens een tijdelijk bovenbewustzijn verblijf in nibanna. Om er bij te kunnen zijn bij het aanbreken van wijsheid is er een voorafgaand periode nodig van constant wakker zijn, aandachtig oplettend observeren. De combinatie van stilte en alertheid, wakker en aandachtig oplettend en op een juiste wijze begrijpen vormen de ingrediënten van mediteren.

Mediteren 

Hieronder wordt verstaan aandachtig stilstaan bij een contemplatie onderwerp. Terwijl bij contemplatie wordt verstaan het observeren, reflecteren en intuïtief begrijpen.  Er zijn twee soorten meditatie modellen, een die naar kalmte (samatha) leidt en een die naar wijsheid (pañña)leidt. Kalmte meditatie heeft als middel het ontwikkelen van een steeds sterker wordende concentratie terwijl de wijsheid meditatie als middel het ontwikkelen van inzichten heeft. Vipassana is bij uitsteek typerend voor het wijsheid model. Beide modellen zijn echter afhankelijk van aandachtig oplettendheid. Het is dus niet zo dat samatha zich op concentratie baseert en vipassana op oplettendheid.

[zie verder bij aandachtsobjecten]

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s